Moja avtorska idrijska čipka na londonskem tednu mode

London, 19.09.2017

  • Teden mode London - Obleka s čipko
  • Teden mode London - jaz z obleko

19.septembra se je v okviru letošnjega tedna mode v Londonu (London Fashion Week) odvila predstavitev nove kolekcije britanske blagovne znamke visoke mode Ecoture oblikovalke Deborah Milner. Milnerjeva je – poleg oblikovanja lastnih kolekcij - vodja studia pri modni znamki Alexander McQueen, njene kreacije nosijo številne vidne javne osebnosti (Helena Bonham Carter, Tara Palmer-Tomkinson), njena obleka je del zbirke muzeja Victoria and Albert v Londonu, njene kreacije se redno pojavljajo v Vouge-u in drugih modnih revijah. Slovi po svojem odličnem krojenju, kar je prišlo do izraza tudi v aktualni kolekciji.

  • Detajl hrbtnega dela
  • Detajl kreacije

Po posredovanju moje nekdanje profesorice Almire Sadar sem že pred časom navezala stik z oblikovalko, ki se je ob svojem obisku Slovenije navdušila nad našo klekljano čipko. Po nekaj izdelanih vzorcih in prototipih je sredi poletja prišlo naročilo za večjo čipko, ki naj bi postala del nove kolekcije visoke mode za znamko Ecoture. Vzorec sem zasnovala v stilu grafike japonskega umetnika Hokkusai-ja, ki prikazuje morski val v trenutku, ko se lomi in spreminja v belo čipko iz pene. Ta tema se da čudovito upodobiti v čipki, zato je bila idejna faza (ki smo jo izvedli kar preko mejla) hitro uspešno zaključena, večji izziv pa je predstavljala pravočasna izdelava čipke, ki jo je bilo treba zaradi kratkega dobavnega roka razdeliti na več manjših kosov, ki jih je sočasno izdelovalo več klekljaric - poleg mene še Sonja Koder, Milka Kolenc, Pavla Zajc, Valerija Mlinar, Zofka Pagon in ga.Kofol. V modnem studiu Deborah Milner so nato čipko še ročno našili na oblačil0 in sicer tako, da čipka zares spominja na val, ki objame telo. Vsi ostali deli oblačila so izdelani iz prosojnih tančic v barvi kože, zato čipka res v vsej polnosti pride do izraza.

  • Obleka s plastenjem
  • Obleka Žakard

V duhu naslova Regenerating the Reef (Obnova koralnega grebena) je kolekcija v celoti zasnovana izrazito ekološko, s poudarkom na naravnih materialih, barvilih in postopkih. V ta kontekst se lepo vključuje tudi idrijska čipka kot dragocen ročni izdelek, klekljan iz naravnega meteriala, bombažnega sukanca. Poleg čipke lahko v kolekciji najdemo še svilo, volno, žakardno tkanje, dragoceno ročno vezenino, ročno risbo na svili, ročno šivane kristale Swarowski, ročno ustvarjena plastenja in volančke. Materiali so barvani s čajem in drevesno skorjo, posebno čarobno noto pa so kolekciji dali LED svetlobni poudarki. Vsi uporabljeni materiali in postopki so bili predstavljeni v gradivu, ki je bilo na voljo obiskovalcem razstave in medijem. Ti so na ta način lahko bolje spoznali idrijsko čipko. Oblikovalki Deborah Milner pa sem ob tej priložnosti podarila tudi angleško različico monografije o idrijski čipki (Idrija Lace – a History written in thread), pri kateri sem sodelovala kot ena od avtoric.

  • London Fashion Week - obleka z vezenino
  • London Fashion Week 2017 kolekcija Ecotur

Dogodek se je odvijal v centru mesta, v SHOWstudiu svetovno znanega britanskega modnega fotografa Nicka Knighta.

S predstavitvijo na londonskem tednu mode, enem od štirih velikih svetovnih dogodkov v modni sezoni (poleg Londona še New York, Milano, Pariz) je idrijska čipka prodrla tja, kamor po mojem mnenju tudi sodi – v visoko modo. Ker je na razstavi požela veliko občudovanja verjamem, da to sodelovanje ni bilo zadnje.

  • Dephne Guiness v obleki
  • Gradivo za medije Teden mode London 2017

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024